Posts

Showing posts from April, 2018

Performance: Variations on Slowness: TIME OUT

Image
26.04.2018 @ 20:00

Перформансот "Variations on Slowness: TIME OUT" е дел од програмата „Уметност, Политика, Институции, Тело“
https://artpoliticsinstitutionsbody.blogspot.mk/

"Variations on Slowness: TIME OUT"

Продуцент: Studio za raziskavo umetnosti igre/ Studio for the research on the art of acting
Партнери: Španski borci, Federacija, PTL, Bunker

Автори и изведувачи:
No!training Lab team:
Barbara Kanc, Barabra Ribnikar, Jan Rozman, Kaja Lorenci, Katja Legin, Nataša Živković

Уметнички тим:
Светло дизајн: Tomi Janežič
Звук дизајн: SZ3
Сценографија и костимографија: No!training Lab
Совет за костими: Marina Sremac
Технички менаџер: Luka Curk

Перформансот „Variations on Slowness: TIME OUT„ беше направен во дијалог со романот "Slowness" на Милан Кундера. Приказната за романот е земена како рамка од која авторите го повлекоја литературниот простор- време и мотиви за перформансот, во која потоа темите на романот се доведуваат во прашање, се поврзуваат и се изве…

ОТВОРЕН ПОВИК/ OPEN CALL

english below>>>

Отворен повик за учество во програмата „Уметност, Политика, Институиција, Тело“ /УПИТ/
Локомотива- Центар за нови иницијативи во уметноста и културата објавува отворен повик за учество на првата, од овој вид, континуирана програма насловена „Уметност, Политика, Институција, Тело“.
Повикот е отворен за млади професионалци кои сакаат теориски да се дообразуваат, да пишуваат, и/или курираат во полето на современите изведувачки уметности.
Основната цел на програмата е отварање можност на млади професионалци кон критичка рефлексија и компаративна анализа на современите уметности, и согледување на уметничите пракси и културните дејности преку призма на современиот контекст.
Гледањето и рефлектирањето на уметноста во релација со контекстот, односно другите јавни сфери, области е пристапот преку кој ќе разговараме за современите изведбени уметности, а и ќе ги разгледуваме поимите уметност, политика, институција и тело, и нивните релации.
Во современите уметнички практик…