Posts

Showing posts from October, 2018

Предавање: Д-р Ана Стојаноска, театролог „ГЛЕДАЧОТ ВО СОВРЕМЕНИТЕ ИЗВЕДУВАЧКИ УМЕТНОСТИ“/Ana Stojanoska, Ph.D. Writer and Theatre scholar :"THE VIEWER IN CONTEMPORARY PERFORMING ARTS"

Image
english below>>>>

Предавањето „Гледачот во современите изведувачки уметности“ на Ана Стојановска е дел од програмата Уметност::Политика::Институции::Тело, во организација на Локомотива- Центар за нови иницијативи во уметноста и културата

Како дел од програмата се предвидени:
Oтворено предавање „Гледачот во современите изведувачки уметности“ на 09 октомври во 19 часот во Кино Култура- простор за современи изведувачки уметности и соврмена култура,
и затворената работилница на 9 октомври, наменета за група млади професионалци кои се дел од програмата У.П.И.Т.

Општ вовед во работилниците/предавањето
Современата теорија на рецепција се посветува на гледачот и неговото влијание во перформативните уметности. Бидејќи, вообичаениот простор за следење на една театарска претстава е проширен, а со тоа се проширува и поимањето на театарот, гледачот треба да се адаптира на новите услови, а со самото тоа, да ги адаптира и сопствените очекувања и знаења за современиот театар.
Ова пре…