Posts

Showing posts from May, 2018

Перформанс „WE BEGAN Walking THERE WE HAVE BEEN“ на Ö. Alkis и M. Danoch

Image
WE BEGAN WALKING THERE WE HAVE BEEN by Özlem Alkis and Maayan Danoch

Концепт и кореографија: Özlem Alkis, Maayan Danoch
Изведувачи: Maayan Danoch, Ivan Mijacevic
Музика: Ivan Mijacevic
Простор: Miha(sonda3)

Продукција: Özlem Alkış, Maayan Danoch
Ко- продукција: tanz.tausch Festival
Поддржано од: Kunststiftung NRW, ZAIK and tanz.tausch Festival

Претставата се одвива во рамките на X-YUGO TOUR, финансирано од Berlin Senate Department for Culture and Europe and Maribor Municipality. (https://www.facebook.com/We-began-walking-THERE-we-have-been-X-Yugo-Tour-186378325343851/?rc=p)

Перформансот WE BEGAN Walking THERE WE HAVE BEEN е дел од програмата Уметност:: Политика:: Институција:: Тело:: во организација на LOKOMOTIVA-Centre for New Initiatives in Arts and Culture

Повеќе информации: https://artpoliticsinstitutionsbody.blogspot.mk/
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Темнината го исполнува просторот. Многу бавно, контурите на с…

Перфомранс „SONIC Extensions“ од Darko Dragičević и Martin Sonderkamp

Image
english below>>

Перформансот SONIC EXTENSIONS е дел од програмата Уметност:: Политика:: Институција:: Тело:: во организација на LOKOMOTIVA-Centre for New Initiatives in Arts and Culture
SONIC EXTENSIONS
Performance

Концепт, Кореографија и Изведба: Darko Dragičević, Martin
Sonderkamp
Дизајн на светло: Daniel Massey
Гласови: Jule Flierl, Siri Jøntvedt
Продукција на Darko Dragičević, Martin Sonderkamp
Поддржано од 3AM, Flutgraben eV. Berlin (DE), Quartier am Hafen, Cologne (DE), Collegium Hungaricum Berlin (DE), Goethe Institut Skopje

Опис:
"Sonic Extensions" е продолжение на перформативната работа на Dragičević, и Sonderkamp "Approximations”" во која се фокусираа на суштинските својства на визуелното, висцералното и движењето како кореографски материјал. "Sonic Extensions" ги истражува потенцијалните односи помеѓу телото, звукот, просторот и движењето и предлага специфични начини на инсталирање на снимен текст во различни просторни ситуации и перформативни пос…

Предавање: Паскал Гилен „Граѓанската акција помеѓу креативноста и криминалноста” / Pascal Gielen -"Civil Action Between Creativity and Criminality"

Image
english below>>


Предавањето „Граѓанската акција помеѓу креативноста и криминалноста” е дел од сесијата работилници и предавање на Паскал Хилен “ART BEYOND THE CREATIVE CITY/ ART, POLITICS AND URBAN LIFE” како дел од програмата „Уметност:: Политика:: Институции:: Тело“, во организација на LOKOMOTIVA-Centre for New Initiatives in Arts and Culture


Како дел од сесијата се предвидени отвореното предавање „Граѓанската акција помеѓу креативноста и криминалноста” – 9 мај во 19:00 и затворените работилници на теми „ Macro-Sociological Changes and Global Culture “ и “Macro-Sociological Changes and (Art) Institutional Shifts” на 9 и 10 мај, наменети за група на млади професионалци, кои се дел од програмата „ У.П.И.Т.“


Повеќе детали за програмата:
https://artpoliticsinstitutionsbody.blogspot.mk/

Општ вовед во работилниците / предавањата

Бидејќи финансиската криза започна на крајот од 2007 година, многу влади направија намалување на буџетот на културното и уметничкото поле. Инспирирани од крити…

Предавање: Бојана Кунст- „Уметничките институции и еднаквоста во собирите“/ "Artistic institutions and the equality of gatherings", Bojana Kunst

Image
ПРЕДАВАЊЕ: "Уметничките институции и еднаквоста во собирите", Бојана Кунство рамките на шестото издание на фестивалот за феминистичка култура и акција ПРВО ПА ЖЕНСКО, во организација на Tiiiit! Inc., во соработка со LOKOMOTIVA-Centre for New Initiatives in Arts and Culture

Апстракт за предавањето:
Предавањето се фокусира на нападите врз уметничките институции, претстави, изведувачки фестивали и други уметнички настани, кои се поврзани со порастот на популизмот и национализмот во Европа. Често коинцидираат со криминализацијата на уметниците и реевалуацијата на националните и државните институции. Поврзани се и со серијата мерки на штедење и буџетски скратувања во независниот културен сектор, кои често се користат како серија на преиспитувања и прилагодувања на хиерархиското и популистичкото разбирање на уметноста, со што се засенуваат и осиромашуваат многу уметници и уште повеќе се маргинализира нивната веќе несигурна позиција. Оттука, истиот покровителски и популистички диску…