Posts

Предавање: Д-р Ана Стојаноска, театролог „ГЛЕДАЧОТ ВО СОВРЕМЕНИТЕ ИЗВЕДУВАЧКИ УМЕТНОСТИ“/Ana Stojanoska, Ph.D. Writer and Theatre scholar :"THE VIEWER IN CONTEMPORARY PERFORMING ARTS"

Image
english below>>>>

Предавањето „Гледачот во современите изведувачки уметности“ на Ана Стојановска е дел од програмата Уметност::Политика::Институции::Тело, во организација на Локомотива- Центар за нови иницијативи во уметноста и културата

Како дел од програмата се предвидени:
Oтворено предавање „Гледачот во современите изведувачки уметности“ на 09 октомври во 19 часот во Кино Култура- простор за современи изведувачки уметности и соврмена култура,
и затворената работилница на 9 октомври, наменета за група млади професионалци кои се дел од програмата У.П.И.Т.

Општ вовед во работилниците/предавањето
Современата теорија на рецепција се посветува на гледачот и неговото влијание во перформативните уметности. Бидејќи, вообичаениот простор за следење на една театарска претстава е проширен, а со тоа се проширува и поимањето на театарот, гледачот треба да се адаптира на новите услови, а со самото тоа, да ги адаптира и сопствените очекувања и знаења за современиот театар.
Ова пре…

CO-CURATING MOVEMENT – curatorial meeting 4 – 9 June 2018

Image
Co-curating movement – curatorial meeting 4.06.2018- 9.06.2018

Овој настан собра 4 куратори на изведувачки уметности Lydia Bell, Anastasia Proshutinskaya, Marijana Cvetkovic и Biljana Tanurovska Kjulavkovski кои ќе работат на развојот на заедничката платформа за куратори, а истовремено ќе се сретнат и со локални автори, организации, студенти и други индивидуи преку неформални и формални состаноци, презентации и предавања.

На 4 Јуни 2018, ќе се оствари јавен настан на кој ќе ја презентираат нивната работа, и уметничките сцени во Њујорк, Москва и Белград и на 7 Јуни ќе држат работилница како дел од едукативната платформа Уметност/ Политики / Инситуција/ тело - Слободна Сцена

:::::4 Јуни @ 19:00 :::::

Презентации на кураторски пракси во изведувачките уметности во Њујорк, Москва, Белград и Скопје
Гости: Лидија Бел - Директор на програмата Dancespace (Њујорк, САД), Анастасија Прошутинскаја-куратор, Центар за култура ЗИЛ (Москва, Русија) и Маријана Цветковиќ - Коосновач на Станица- сервис …

Перформанс „WE BEGAN Walking THERE WE HAVE BEEN“ на Ö. Alkis и M. Danoch

Image
WE BEGAN WALKING THERE WE HAVE BEEN by Özlem Alkis and Maayan Danoch

Концепт и кореографија: Özlem Alkis, Maayan Danoch
Изведувачи: Maayan Danoch, Ivan Mijacevic
Музика: Ivan Mijacevic
Простор: Miha(sonda3)

Продукција: Özlem Alkış, Maayan Danoch
Ко- продукција: tanz.tausch Festival
Поддржано од: Kunststiftung NRW, ZAIK and tanz.tausch Festival

Претставата се одвива во рамките на X-YUGO TOUR, финансирано од Berlin Senate Department for Culture and Europe and Maribor Municipality. (https://www.facebook.com/We-began-walking-THERE-we-have-been-X-Yugo-Tour-186378325343851/?rc=p)

Перформансот WE BEGAN Walking THERE WE HAVE BEEN е дел од програмата Уметност:: Политика:: Институција:: Тело:: во организација на LOKOMOTIVA-Centre for New Initiatives in Arts and Culture

Повеќе информации: https://artpoliticsinstitutionsbody.blogspot.mk/
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Темнината го исполнува просторот. Многу бавно, контурите на с…

Перфомранс „SONIC Extensions“ од Darko Dragičević и Martin Sonderkamp

Image
english below>>

Перформансот SONIC EXTENSIONS е дел од програмата Уметност:: Политика:: Институција:: Тело:: во организација на LOKOMOTIVA-Centre for New Initiatives in Arts and Culture
SONIC EXTENSIONS
Performance

Концепт, Кореографија и Изведба: Darko Dragičević, Martin
Sonderkamp
Дизајн на светло: Daniel Massey
Гласови: Jule Flierl, Siri Jøntvedt
Продукција на Darko Dragičević, Martin Sonderkamp
Поддржано од 3AM, Flutgraben eV. Berlin (DE), Quartier am Hafen, Cologne (DE), Collegium Hungaricum Berlin (DE), Goethe Institut Skopje

Опис:
"Sonic Extensions" е продолжение на перформативната работа на Dragičević, и Sonderkamp "Approximations”" во која се фокусираа на суштинските својства на визуелното, висцералното и движењето како кореографски материјал. "Sonic Extensions" ги истражува потенцијалните односи помеѓу телото, звукот, просторот и движењето и предлага специфични начини на инсталирање на снимен текст во различни просторни ситуации и перформативни пос…

Предавање: Паскал Гилен „Граѓанската акција помеѓу креативноста и криминалноста” / Pascal Gielen -"Civil Action Between Creativity and Criminality"

Image
english below>>


Предавањето „Граѓанската акција помеѓу креативноста и криминалноста” е дел од сесијата работилници и предавање на Паскал Хилен “ART BEYOND THE CREATIVE CITY/ ART, POLITICS AND URBAN LIFE” како дел од програмата „Уметност:: Политика:: Институции:: Тело“, во организација на LOKOMOTIVA-Centre for New Initiatives in Arts and Culture


Како дел од сесијата се предвидени отвореното предавање „Граѓанската акција помеѓу креативноста и криминалноста” – 9 мај во 19:00 и затворените работилници на теми „ Macro-Sociological Changes and Global Culture “ и “Macro-Sociological Changes and (Art) Institutional Shifts” на 9 и 10 мај, наменети за група на млади професионалци, кои се дел од програмата „ У.П.И.Т.“


Повеќе детали за програмата:
https://artpoliticsinstitutionsbody.blogspot.mk/

Општ вовед во работилниците / предавањата

Бидејќи финансиската криза започна на крајот од 2007 година, многу влади направија намалување на буџетот на културното и уметничкото поле. Инспирирани од крити…

Предавање: Бојана Кунст- „Уметничките институции и еднаквоста во собирите“/ "Artistic institutions and the equality of gatherings", Bojana Kunst

Image
ПРЕДАВАЊЕ: "Уметничките институции и еднаквоста во собирите", Бојана Кунство рамките на шестото издание на фестивалот за феминистичка култура и акција ПРВО ПА ЖЕНСКО, во организација на Tiiiit! Inc., во соработка со LOKOMOTIVA-Centre for New Initiatives in Arts and Culture

Апстракт за предавањето:
Предавањето се фокусира на нападите врз уметничките институции, претстави, изведувачки фестивали и други уметнички настани, кои се поврзани со порастот на популизмот и национализмот во Европа. Често коинцидираат со криминализацијата на уметниците и реевалуацијата на националните и државните институции. Поврзани се и со серијата мерки на штедење и буџетски скратувања во независниот културен сектор, кои често се користат како серија на преиспитувања и прилагодувања на хиерархиското и популистичкото разбирање на уметноста, со што се засенуваат и осиромашуваат многу уметници и уште повеќе се маргинализира нивната веќе несигурна позиција. Оттука, истиот покровителски и популистички диску…

Performance: Variations on Slowness: TIME OUT

Image
26.04.2018 @ 20:00

Перформансот "Variations on Slowness: TIME OUT" е дел од програмата „Уметност, Политика, Институции, Тело“
https://artpoliticsinstitutionsbody.blogspot.mk/

"Variations on Slowness: TIME OUT"

Продуцент: Studio za raziskavo umetnosti igre/ Studio for the research on the art of acting
Партнери: Španski borci, Federacija, PTL, Bunker

Автори и изведувачи:
No!training Lab team:
Barbara Kanc, Barabra Ribnikar, Jan Rozman, Kaja Lorenci, Katja Legin, Nataša Živković

Уметнички тим:
Светло дизајн: Tomi Janežič
Звук дизајн: SZ3
Сценографија и костимографија: No!training Lab
Совет за костими: Marina Sremac
Технички менаџер: Luka Curk

Перформансот „Variations on Slowness: TIME OUT„ беше направен во дијалог со романот "Slowness" на Милан Кундера. Приказната за романот е земена како рамка од која авторите го повлекоја литературниот простор- време и мотиви за перформансот, во која потоа темите на романот се доведуваат во прашање, се поврзуваат и се изве…